Svi smo upoznati sa izgledom roletni za prozore, ali se često pitamo kako one rade i kako nam pomažu? U ovom članku, provešćemo vas kroz opcije roletni kao i njihovom značaju za prozore, stanove i vlasnike.

Šta su roletne?


Na najosnovnijem nivou, roletne su deo na prozorima koje kontrolišu količinu svetlosti koja dolazi kroz prozor. Imaju čvrste okvire sa ugrađenim žaluzinama koje se mogu podesiti tako da omogućavaju da se svetlo filtrira ili blokira. Fiksiraju se direktno na okvir prozora i obično su napravljene od drveta, aluminijuma ili palstike, a sada su dostupne i vodootporne opcije. 

Stil roletni za svaki prozor

 

Roletne dolaze u svim oblicima i veličinama koje odgovaraju vašim potrebama. Postoje roletne punih visina koje pokrivaju čitav prozor visokim, bešavnim panelima, koji vam omogućuju da otvorite gornji i donji panel nezavisno, roletne koje se pričvršćuju samo na donju polovinu prozora, roletne koje mogu biti napravljene tako da odgovaraju vratima na terasama, sa čvrstim panelima koji obezbeđuju poboljšanu kontrolu svetlosti, i na kraju u oblicima koji su napravljeni tako da odgovaraju neobičnim prozorima.roletne

Kako rade roletne?

 

Roletne se mogu koristiti na više načina. Većina roletni ima preklopljene panele koji se otvaraju i zatvaraju na više načina, preko gurtne, kurble ili automatski. 

Sa izuzetkom čvrstih, sve roletne imaju podesive rešetke koje filtriraju svetlost. Nakon što se roletne skroz poklope, sunčeva svetlost se može u potpunosti blokirati.

Zašto odabrati roletne?

 

Postoji toliko mnogo razloga da izaberete roletne za vaš dom. Osim što kontrolišu količinu svetlosti koja prolazi kroz vaše prozore, one takođe nude širok spektar drugih pogodnosti, kao što je obezbeđivanje dodatnog sloja izolacije na vašem prozoru, štiteći vašu privatnost i pomažući da se spreči neželjena buka. Roletne takođe daju vašim prozorima lep, klasičan izgled koji će izdržati duže vremena bez obzira na promene u vašem domu tokom godina.

Spoljne roletne za prozore pružaju pravu kombinaciju kontrole svetlosti koja prodire i spoljne temperature. One takođe imaju dodatnu prednost odnsosno otvor za kontrolu protoka vazduha. Ugradnja spoljašnjih prozorskih roletni takođe pomaže i u samninjivanju troškoova klimatizacije tokom letnjih meseci. Pored toga štiti prozore i spoljšnjost od vetra, kiše, snega i jakog sunca kao i svih drugih vremenskih neprilika. 

Svet boja

 

Kada pomislite na unutrašnje roletne, klasične bele ili kremaste roletne će vam verovatno pasti na pamet. Iako volimo trajnu privlačnost neutralnih, roletne se mogu napraviti u širokom rasponu boja i završnih obrada. Ako vam se dopada izgled pravog drveta, iaberite prirodnu nijansu ili ako više volite elegantan izgled, izaberite roletnu u boji. 

Sigurnost

 

Jedna od ključnih prednosti spoljašnjih prozorskih roletni je sigurnost. Spoljne roletne za prozore štite prozore i vrata ali zadržavaju i elegantan izgled. Danas su spoljašnje roletne dostupne u brojnim bezbednosnim opcijama, koje omogućavaju zaključavanje. Ovo je izuzetno pogodno za prizemne kuće, stanove u prizemlju kao i na nižim spratovima, jer se ugradnjom ovih roletni može izbeći postavljanje sigurnosnih rešetki na prozore. Isto tako, roletne na zaključavanje omogućavaju da prozori budu širom otvoreni tokom letnjih meseci, omogućavajući potpunu prirodnu ventilaciju prostorija.

Privatnost

 

Ovde važi isto pravilo kao i za sigurnost. Privatnost je jedan vid sigurnosti, pa su u tom smilu roletne poželjne u stanovima i kućama gde neželjeni pogledi često veoma lako dopiru. Sigurno je da posle napornog dana želite da se raskomotite u svom domu, ručate na miru ili uživate u intimi. Tokom dana, dok traje dnevna svetlost u zaštiti mogu poslužiti obične zavese. Međutim, nakon što sunce zađe, imajte na umu da se u vašem stanu, dnevnoj i spavaćoj sobi sve vidi spolja. Sigurni smo da baš i ne želite da delite svaki trenutak sa svakim ko se u tom trenutku nađe ispred vašeg prozora. U svakom slučaju predlažemo vam da odmah ugradite roletne i zaštitite se od znatiželjnih očiju komšija i običnih prolaznika. 

Spoljne ili unutrašnje, na vama je da izaberete, samo ih spustite i uživajte bez brige o tome da vas neko posmatra.


Komentari

Vaše ime i prezime*
Vaš email*
Vaš komentar*


Pročitajte još:

Kako izabrati ulazna vrata?

Više od bilo kog drugog elementa koji čini deo fasade vaše kuće, ulazna vrata imaju m...

Zašto su PVC prozori toliko popularni?

Prozori od vinila se nalaze svuda. U proteklih dvadeset godina PVC prozori i vrata postali...

Copyright © 2024 Kipal Line. All rights reserved.