Prozori i Vrata

Prozori i Vrata

Nudimo vam vrhunski kvalitet

Pročitaj više
Prozori i Vrata

Prozori i Vrata

Najbolji izbor na jendom mestu

Pročitaj više
Drveni Prozori

Drveni Prozori

Vrhunski kvalite i veliki izbor

Pročitaj više
Sigurnisni sistemi

Sigurnisni sistemi

PVC, Alu i Drvena stolarija - Prodaja i Montaža - Kipal Line d.o.o.

Preduzeće Kipal Line vam nudi kvalitetne proizvode kao i profesionalnu i brzu montažuPitate se zašto promeniti prozore i zašto je toliko bitna stolarija?


- Za bolju toplotnu izolaciju
- Za bolju zvučnu izolaciju
- Za veću sigurnost
- Za lepši i funkcionalniji životni i poslovni prostor


Stolarija kao sastavni deo svakog životnog i poslovnog prostora godinama je napredovala i izdvojila se kao jedan od najbitnijih elemenata u građevini. 

Pored estetske funkcije i funkcije obogaćivanja prostora svetlošću, fasadna stolarija je pre svega tu da nam čuva energiju. 

Kako se velika količina energije emituje kroz prozore i vrata, otprilike oko 40% energije, osnovna funkcija stolarije je da nam pruži što bolju izolaciju da bi nam utrošak energije i kada grejemo i kada hladimo bio daleko niži. 

Sa napredkom tehnologije napredovala je i stolarija pa tako danas imamo različite materijale od kojih se mogu praviti prozori i vrata.


Podela na PVC stolariju, Aluminijumsku stolariju i drvenu stolariju


U zavisnosti od materijala stolariju možemo podeliti na PVC stolariju, aluminijumsku stolariju, drvenu stolariju koje se dalje mogu kombinovati pa imamo i PVC sa alu oblogom, alu sa drvenom oblogom, drvo sa alu oblogom. 

Zajedničko za svu stolariju su okovi (mehanizmi) i stakla.  

Okovi su jedan od najbitnijih elemenata prozora, oni daju funkcionalnost i sigurnost stolariji. Postoje okretni, okretno-nagibni i klizni mehanizmi. Njihovom kombinacijom ispunjavaju se sve želje klijenta vezane za način otvaranja stolarije, odnosno prozora i vrata.

Istraživanja su pokazala da su gotovo 90% pokušaja provala preko prozora.  Postoje različiti nivoi sigurnosti okova i po standardu EU se za prizemlje i prve spratove koriste najbezbedniji sistemi okova WK2 ili RC2 koji sprečavaju provalu u objekat.Staklo je jedan od najbitnijih elemenata stolarije


Od svih elemenata stolarije u proteklim godinama najviše je pažnje posvećeno staklima. Ona čine 80% površine prozora pa su samim tim i najvažniji deo stolarije. Bilo koji sistem i materijal da odaberete za vaš prozor Alu, PVC ili Drvo, on će se najvećim delom sastojati iz staklene površine. 

Izabrali ste dobar mateijal, kvalitetan okov, ali šta ako je izabrano pogrešno staklo? Ako staklo nema dobre energetske vrednosti stolarija nam neće imati pravu funkciju. 

Po standardu EU za naše područje zahtevano je da termička propustljivost prozora bude ispod vrednosti  1,4 W/m2K. Uz dobru kombinaciju stakala i profila danas možemo postići vrednosti niže od 0,8 W/m2K.

Danas u ponudi imamo niskoemisiono staklo koje propušta deo toplote u prostoriju, daje više svetlosti pa se koristi za severne i istočne strane objekata. Visokoenergetsko staklo (solar) koji ima odličan solarni faktor i zaštitu od direktnog sunčevog zračenja se koristi za zapadne i južne strane objekata. Za najbolju termo i zvučnu izolaciju koristimo troslojni staklopaket sa kombinacijom gore pomenutih stakala. 

Prozor sa visokoenergetskim staklom ima bolju solarnu zaštitu i sprečava prodor sunčevog zračenja u prostoriju, samim tim i zagrevanje prostorija. Zbog tog svojstva se koristi za južne i zapadne strane i nije neophodno koristiti druge sisteme za zaštitu od sunca.

                                   

                                                         

Prozor sa niskoemisonim staklom ima veoma dobre izolacione karakteristike. Preporučuje se za severne i istočne strane zbog specifičnosti stakla od kojeg je napravljen. Severne i istočne strane su hladnije I sa manje svetlosti a niskoemisiono staklo pušta deo toplote u prostoriju i puni je sa svetlošću. 
Prozor sa visokoenergetskim staklom ima bolju solarnu zaštitu i sprečava prodor sunčevog zračenja u prostoriju, samim tim i zagrevanje prostorija. Zbog tog svojstva se koristi za južne i zapadne strane i nije neophodno koristiti druge sisteme za zaštitu od sunca.

Sigurnost kao jedna od bitnijih funkcija prozora poboljšana je korišćenjem sigurnosnih stakala kao što su pamplex i kaljena stakla. 

Papmlex staklo je laminirano, odnosno koristi se folija koja omogućava da I kada se staklo polomi ono ostaje kompaktno i celo. Takvo staklo se koristi  za staklene pregrade, ograde, kao i prednje staklo na automobilima. 

Kaljeno staklo je termički obrađeno staklo čime se postiže da to staklo bude tvrđe i čvršće pa ga je veoma teško polomiti i pri najvećim opterećenjima. Kaljeno staklo je bezbedno kada dodje do pucanja jer se termičkom obradom postiglo da se prilikom pucanja staklo raspadne na hiljade malih delova pa je mogućnost da se posečemo svedena na minimum. 

Takvo staklo se koristi i za tuš kabine, staklene pregrade i ograde, kao i vetrobranska bočna stakla na automobilima.


KONTAKTIRAJTE NAS ZA VIŠE INFORMACIJA

POŠALJITE NAM UPIT

Poslednje sa bloga

Kako izabrati ulazna vrata?

Više od bilo kog drugog elementa koji čini deo fasade vaše kuće, ulazna vrata imaju m...

Roletne za prozore su najbolja zaštita od svetlosti i neželjenih pogleda

Svi smo upoznati sa izgledom roletni za prozore, ali se često pitamo kako one rade i kako nam poma...

Zašto su PVC prozori toliko popularni?

Prozori od vinila se nalaze svuda. U proteklih dvadeset godina PVC prozori i vrata postali...

Copyright © 2020 Kipal Line. All rights reserved.