Roletne imaju funkciju da prostor i prozor zaštite od sunca, UV zraka, prodora kiše i snega, leti od suvišne toplote, zimi od hladnoće, od buke i radoznalih pogleda. Roletne se prema vrsti montaže dele na spoljašnje nadgradne (ugradne) i sigurnosne.

Roletne se dele na:

1) Spoljne roletne

2) Nadgradne roletne

3) Sigurnosne roletne

Spoljašnje roletne

Montiraju se sa spoljnje strane, mogu se montirati na već postojeći prozor. Kutija se pravi od pocinkovanog pa plastificiranog čelika a lamele mogu biti PVC ili aluminijumske. PVC lamele širine 39mm omogućavaju izradu roletni do površine od 3m2. Aluminijumske lamele širine 39 i 52mm su otpornije na savijanje i mogu se izraditi do površine od 6m2 (39mm) ili širine od 8m2 (52mm).

Nadgradne roletne

Ugrađuju se u otvor iznad prozora. Mogu se ugraditi isključivo prilikom zamene prozora. Kutija se pravi od PVC-a a lamelice mogu biti PVC ili aluminijumske. PVC lamele širine 39mm omogućavaju izradu roletni širine 160cm i visine do 250cm, površine do 3m2.  Aluminijumske lamele širine 39mm su otpornije na savijanje i mogu se izraditi širine do 250cm, visine 320cm i površine do 6,5m2.

Sigurnosne roletne

Koriste se za obezbeđivanje prodavnica, restorana, kancelarija i stambenih prostorija. Noseći elementi i dekorativna kutija su ispunjeni pocinkovanim čelikom dok lamele mogu biti različitih oblika. Za ručno upravljanje postoji kontraopruga koja omogućava jednostavno rukovanje. Za površine veće od 10 m potrebno je upravljanje pomoću motora zbog težine.

.
Copyright © 2020 Kipal Line. All rights reserved.