">

Prozori od vinila se nalaze svuda. U proteklih dvadeset godina PVC prozori i vrata postali su status kvo na tržištu. Postavlja se pitanje šta čini prozore od vinila tako posebnim? PVC prozori praktično nemaju nikakvih problema sa ugradnjom, zahtevaju minimalno održavanje tokom njihovog životnog veka, i možete biti sigurni da nikada više nećete morati ponovo da farbate vaše prozore. Trenutno verovanje je da ovi prozori nude najbolju praktičnu i ekonomičnu opciju za većinu vlasnika kuća i stanova.

Šta su PVC prozori?

 

PVC (polivinil hlorid) je sintetički plastični polimer, koji se stvara hemijski. Vinil se obično pravi u krutim i fleksibilnim formama. Da bi postalao fleksibilan, plastifikatori se dodaju jedinjenju. Iako se obično nazivaju PVC prozori, većina prozora od vinila su zapravo napravljeni od UPVC-a, odnosno nisu plastificirani. Na taj način, PVC prozori su otporniji na vremenske uslove i vatru, ne propadaju, ne deformišu se i ne gube boju veoma brzo. 

Ipak, i dalje se možemo pitati zašto bi trebalo odabrati prozore od vinila pre prozora od ostalih materijala?

1. PVC prozori su jeftiniji

 

Jedna stvar koja će uveliko uticati na to kakve prozore ćete odabrati je naravno cena. PVC prozori predstavljaju relativno niske troškove u poređenju sa sličnim aluminijumskim ili drvenim prozorima. Prozori od drvenih ramova su uglavnom oko 20% -30% skuplji od vinila, a aluminijumski prozori su približno 30% skuplji od prozora od vinila. PVC prozori su sigurna investicija za povećanje i održavanje vrednosti imovine.

2. Prozori od vinila se lako održavaju

 

Jedna od najvećih prednosti ovih prozora je što im je potrebno malo pažnje. Prozori od vinila se generalno mogu čistiti vodom i deterdzentom za posuđe, i ne zahtevaju posebna znanja u čišćenju kao ni jedinstvene proizvode za čišćenje, što opet dovodi do njihove ekonomičnoti.

3. PVC prozori traju duže

 

PVC prozori su izdržljivi i ne trunu, za razliku od prozora od drveta. Vremenom se drvo može iskriviti i jednostavno se raspasti. Prozori od vinila imaju izuzetno dug vek trajanja i veliku otpornost na izobličenja. Mogu se proizvoditi i u raznim bojama. Drveni prozori, s druge strane, moraju se strugati i ponovo bojiti svakih 5 godina. Vrhunski PVC je izuzetno otporan na vremenske uslove i neće požuteti niti će menjati boju u toku svog životnog veka.

4. Prozori od vinila su energetski efikasniji


Prozorski okviri od PVC-a imaju vrhunske ocene u odnosu na aluminijske ili drvene prozore. Imaju bolje izolacione vrednosti i mogu smanjiti troškove energije i grejanja. Vinilna krila nude bolje performanse i energetsku efikasnost od drugih. Za razliku od metala, PVC je neprovodan, što znači da njegova upotreba u prozorskim okvirima ne prenosi toplotu i time doprinosi konzistentnijoj unutrašnjoj temperaturi zgrade. Kombinacija PVC prozora i dvostrukih stakala čini prozore energetski efikasnim. PVC prozori i vrata sa dvostrukim ostakljenjem mogu da smanje i buku za čak 70%.

Takođe, ovi prozorski sistemi omogućavaju otvaranje u dva smera kako bi se povećala mogućnost iskorišćavanja prirodne unakrsne ventilacije.

5. PVC prozori imaju bolju garanciju

 

I još jedna veoma bitna prednost jeste garancija, odnosno vek trajanja PVC prozora. Obično većina proizvođača nudi 25 godina garancije na PVC prozore. To je otprilike očekivani životni vek PVC-a, što priznaćete, nije malo, pa pored toga što donosi sigurnost, sa druge strane donosi još jednom uštedu na duži period.


Komentari

Vaše ime i prezime*
Vaš email*
Vaš komentar*


Pročitajte još:

Roletne za prozore su najbolja zaštita od svetlosti i neželjenih pogleda

Svi smo upoznati sa izgledom roletni za prozore, ali se često pitamo kako one rade i kako nam poma...

Kako izabrati ulazna vrata?

Više od bilo kog drugog elementa koji čini deo fasade vaše kuće, ulazna vrata imaju m...

Copyright © 2024 Kipal Line. All rights reserved.